سیستم تعیین موقعیت چین
شاید برای ما فهمیدن اینکه با وجود سیستمهای تعیین موقعیت دقیقی مثل GPSوGlonass و Galileo ،ایجاد یک سیستم تعیین موقعیت مستقل ،آن هم با صرف این مقدار از هزینه و زمان کمیمشکل باشد ؛ اما چینی ها تصمیم خود را گرفته اند آنها میخواهند در عمل مستقل باشند و نه فقط در حرف. و همچنین برای کشوری که در حدود یک پنجم از جمعیت جهان را در خود جای داده است ایجاد یک سیستم تعیین موقعیت مستقل چندان غیر منطقی نیست. چینیها مدت هاست که تحقیقات را برای رسیدن به یک سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای آغاز کرده اند و به نظر میرسد تا اواخر امسال به آرزوی خود برسند.
"بیدو"
بیدو نامیچینی برگرفته از نام یک صورت فلکی در آسمان است که در فارسی به آن دب اکبر میگوییم.
این نام همچنین نام یک سیستم هدایت ماهواره ای است ،پروژه ناوبری جمهوری خلق چین.
چین اعلام کرده است که این سیستم تا سال 2008 بطور کامل راه اندازی خواهد شد و دقتی در حدود 10 متر دارد; همچنین تاکنون سه ماهواره از این سیستم در مدار قرار گرفته است
مدار زمین آهنگ:
برخلاف سیستمهای GPS ، Glonass و Galilieo که ماهواره هاشان به دور زمین میچرخند، ماهواره های بیدو در مدارات زمین آهنگ قرار دارند.و این بدین معنی است که این سیستم بی نیاز از تعداد زیادی ماهواره برای تعیین موقعیت است. البته این تعیین موقعیت، محدود به منطقه ای است که ماهواره در آن قابل رویت باشد.این سیستم هم اکنون مناطق بین طول جغرافیایی 70 تا 140 درجه و عرض 5 تا 55 درجه پوشش میدهد.
ماهواره های بلوک 1a سیستم بیدو در اکتبر 2000، و بلوک 1b در دسامبر 2000 وبلوک 2a در می2004 به فضا پرتاب شدند.این سه ماهواره به صورت آزمایشی پرتاب شدند.سیستم کامل بیدو شامل 35 ماهواره است که 5 ماهواره از آن در مدارات زمین آهنگ و 30 ماهواره دیگر در مدار متوسط زمین قرار خواهند گرفت.این سیسم قرار است تا پایان سال 2007 به بهره برداری برسد. سازندگان ،2 سطح سرویس برای این سیستم در نظر گرفته اند:سیستم رایگان برای کسانی که در چین هستند و سیستم لایسنس .
سیسنم رایگان دقت در حدود 10 متر برای تعییین موقعیت بصورت تراکینگ، با ساعتهایی با دقت 50 نانو ثانیه،با سرعت درحدود 0.2 متر بر ثانیه.در هر صورت با توجه به دقتی که اکنون گیرنده های GPS دارند به نظر میرسد سیستم رایگان علاقه مندان کمیداشته باشد. سرویس لایسنس دقت بهتری نسبت به سیستم رایگان دارد.
قوانین اقتصادی مهم :
سیستم ساخت چین اطلاعات موقعیتی را برای بزرگراه ها، راه آهن و حمل ونقل دریایی فراهم میکند. سه ماهواره حالت یک سیستم تعیین موقعیت کامل را دارند که ما را به رسیدن به موقعیت دقیق در هر شرایط آب و هوایی مطمئن میکنند.
در آینده سیستم بیدو نقش مهمیرا در اقتصاد بازی خواهد کرد، نه فقط در حمل ونقل منطقه ای بلکه در تمامیاموری از قبیل هواشناسی، زمین شناسی، پیشگیری از آتش سوزی در جنگل ها، پیشگیری از بلایای طبیعی، ارتباطات مخابراتی و امنیت اجتماعی. اطلاع دقیق از طول، عرض و ارتفاع به استفاده کنندگان این کمک را میکند که در هر لحظه و هر مکانی از موقعیت دقیق خود با خبر شوند.این امکان در خارج از جو زمین هم از طریق ارتباطات رادیویی میسر خواهد شد. بسیاری از جزئیات بیدو کماکان ناشناخته باقی مانده است. اما به نظر میرسد این سیستم همانند GPSدارای شبکه دقیق نقشه برداری باشد که تصحیحات از طریق ماهواره های زمین آهنگ ارسال میشود.
برنامه بیدو:
بیدو بوسیله آکادمیفناوری فضایی چین توسعه پیدا کرده است.این آکادمیدارای دارای 12 انیستیتو تحقیق و یک سالن ساخت است.که از سال 1970 در زمینه پرتاب ماهواره مشغول فعالیت است.ماموریت ابتدائی پروژه بیدو کاملا نظامیبوده است.
در ابتدا پروژه بیدو در سال 1983 با یک پیشنهاد از طرف Chen Fangyun در رابطه با توسعه سیستم ناوبری منطقه ای Twinsat با استفاده از 2 ماهواره زمین آهنگ مطرح گردید. این تحقیقات نشان میداد سیستمTwinsat میتواند به دقتهای در حدود سیستم GPSآمریکا برسد. و سرانجام در سال 1993 پروژه بیدو رسما آغاز شد. نهایتا بیدو از 5 ماهواره زمین آهنگ تشکیل شد که 3 تا از آنها عملیاتی و 2 تای دیگر وظیفه پشتیبانی را داشتند.
یک سیستم دو طرفه:
سیتم کنترل زمینی بیدو تشکیل شده از ایستگاه کنترل زمینی ، ایستگاه تصحیحات زمینی و درگاه کاربر(گیرنده و فرستنده). سیستم کنترل مرکزی سیگنالهای درخواست را از طریق دو ماهواره به کاربران ارسال میکند. وقتی ترمینال کاربر اطلاعات ارسالی را از ماهواره اول دریافت میکند، سیگنالهای پاسخ را به هر دو ماهواره ارسال میکند. ایستگاه کنترل مرکزی سیگنالهای بازگشتی که توسط کاربر به دو ماهواره ارسال شده بود را دریافت کرده و موقعیت دو بعدی کاربر را بر اساس اختلاف زمان بین دو سیگنال محاسبه میکند. سپس این موقعیت با مدل رقومیارتفاعی ذخیره شده در دیتا بیس سیستم مقایسه شده و موقعیت سه بعدی کاربر توسط ماهواره به او ارسال میگردد. به دلیل اینکه سیستم بیدو یک سیستم دو طرفه است(فرستنده و گیرنده) در گیرنده های بیدو به فضای بیشتری برای فرستنده احتیاج داریم و این باعث میشود گیرنده های بیدو مقداری بزرگتر و سنگینتر از گیرنده های GPS باشد. و همچنین شبکه بیدو نسبت به تعداد کاربران،محدود میباشد و همزمان تعداد محدودی کاربر امکان استفاده از سیستم را دارند.
رقبای بیدو :
خیلی مشخص نیست که این سیستم چینی چگونه میتواند با سیستم GPS آمریکایی یا حتی Galileo ، سیستم ناوبری اروپا که اتفاقا با مشارکت خود چینی ها ساخته شده رقابت کند. انتظار میرود سیستم بیدو در سال 2008 قبل از اینکه بطور کامل تمام جهان را پوشش دهد در چین و برخی از کشور های همسایه مورد استفاده قرار گیرد.گسترش بیدو در کل جهان برنامه بعدی پروژه بیدو است که به بیدوـ2 موسوم است . گسترش بیدو میتواند پیشرفت پروژه گالیله را به مخاطره اندازد. اروپایی ها، ژاپنی ها،روسیه و امریکا به سمتی حرکت میکنند که سیستمهای ناوبریشان با هم سازگار شوند، اما به نظر میرسد چین و هند مسیری جداگانه را انتخاب کرده اند. هندی ها اعلام کرده اند که در پی ایجاد یک سیستم ناوبری کاملا مستقل هستند که از باند S استفاده میکند که این باند کاملا با گلوناس ناسازگار است. چینی ها هم قصد دارند سیگنال ماهواره هایشان را از طریق پروتکل M-code رمزگذلری کنند تا آمریکایی ها نتوانند روی سیگنال ها پارازیت ارسال کنند.
به نظر میرسد این بار جنگ ابرقدرتها به فضا کشیده شده، و پیروز کسی است که موقعیت دقیقتری داشته باشد!
لطفا بر روی آیکن گوگل پلاس (g+1) کلیک نمایید و ما را در گوگل محبوب کنید .
:: برچسبها:
بیدو ,
سیستم ,
های ,
تعیین موقعیت ,
سیستم ,
تعیین ,
موقعیت ,
چین ,
:: بازدید از این مطلب : 6157
|
امتیاز مطلب : 12
|
تعداد امتیازدهندگان : 4
|
مجموع امتیاز : 4